18.11.2011

Masentavimmat suomenkieliset poplyriikat top 10

Suomessa vaalitaan melankoliaa. Koko kansan rakastamat kappaleet kertovat surusta, kuolemasta ja menetyksistä niin usein, että se alkaa tuntua hieman kornilta. Pitkällisen ja tarkan valikointiprosessin tuotteena esittelemme nyt kymmenen synkintä suomalaista poptuotosta höystettynä kommenteilla ja lyriikoiden ankeimmilla pätkillä. Mikäli mielestäsi jokin olennainen kappale jäi puuttumaan, lisää se kommenttiosioon, jotta tästä masentavasta listasta tulisi mahdollisimman kattava. Jotta olisi helpompaa päättää, olemmeko valinneet oikeat kappaleet listallemme, voit kuunnella kaikki biisit Spotify-soittolistalta.


10. Suurlähettiläät - Pitääxunaina? (linkki sanoituksiin)
pitääks sun aina sanoo älä lääpi kun mä kosketan ja
pitääks sun aina kysyy mitä tuijotat kun katson sua kauan
hei pitääks sun aina kääntyy pois kun mä yritän koskettaa sua kaulaan
pitääks sun aina olla niin helvetin hankala ja
olen niin onneton ei autossani ole edes nastoja talvella
ja olen niin onneton sinun vuoksesi kai 

Heini: Juntti-Suomen eroballadi, joka kiteytyy siihen, ettei viitsitä edes vaihtaa talvirenkaita autoon, vaikka sääolosuhteet sitä vaatisivat. Mikäli tällainen riskinottouhkailu on ainoa asia, joka pitää suhdetta enää koossa, lienee tosiaankin syytä harkita eroa. Masentavaa on myös se, että kappaleen nimi on ihan oikeasti Pitääxunaina? yhteenkirjoitettuna ja x:llä. Mixioimixi?

Mikke: On vaikea löytää sanoja sille, kuinka paljon inhoan Suurlähettiläiden musiikkia. Mielessäni bändi menee pahuuden kolmiakseliin Yön ja Mamban kanssa. Ensimmäisen säkeistön kuvaus hiipuvasta suhteesta on jopa melko realistisen ahdistava. Mutta miksi tuo kertoja ottaa aina tuollaisen huonosti käyttäytyvän idiootin takaisin? Nastojen puuttumisellakaan ei ole enää samanlaista vaikutusta kitkarenkaiden aikakaudella, mutta itsetuhoisuus jonkin itserakkaan kiukuttelian vuoksi on tuskin kannatettavaa. Ja oikeesti: 'Pitääxunaina' yhteen ja x:llä?! Ei näin!

9. Maija Vilkkumaa - Ei ikinä sun (linkki sanoituksiin)
Ja niin sä astut jäätävään sateeseen
Eikä ketään kiinnosta mitä sä teet
Ne sanoo elämä voittaa vie hymyyn se suu
Tänäänkin jonkun haave toteutuu
Muttei ikinä sun, ei, ei ikinä sun
Kappale Spotifyssa.

Heini: Nuoren Vilkkumaan synkistelyä yksinäisistä baari-illoista ja menetetystä onnesta. Toivoa paremmasta ei ole, eikä ketään oikeastaan edes kiinnosta muutenkaan, miten laulun päähahmolla menee. Alkoholi ehkä helpottaisi, mutta sitäkään ei saa: "Sä pyydät viinilasin ja ne sanoo ettet saa". Jos ei Suomessa voi hukuttaa murheitaan viinaan, niin sitten kyllä tosiaan menee huonosti.

Mikke: "Taas aamu liian varhain sua varjoista kurkkii. Musiikki katkeaa ja joku imuroi jo nurkkii" Monilla meistä on varmasti kokemuksia tällaisista aamuun vaihtuvista öistä, jolloin ainoa ajatus on juominen, vaikka siinä kunnossa ei todellakaan pitäisi koskea alkoholiin. Päähenkilö on mitä todennäköisimmin jäänyt baariin valomerkin jälkeen ruinaamaan vielä yhtä, koska on vetänyt itkukännit. Itkukänneissään sankarimme sitten heitetään ulos kylmään sateeseen, jossa hän lausuu maagisen 'kukaan ei rakasta mua' -tyylisen vuodatuksen. Surullista, mutta niin totta.

8. Apulanta - Ilona (linkki sanoituksiin)
En aina voi sua ymmärtää
oisit ees voinut yrittää
vaikka joskus tuntuu
että kaikki on turhaa
sä koitit mulle selittää
ei oo järkee jatkaa elämää
mä tahdoin olla sulle
syy jatkaa huomiseen
sä olit perhonen, jonka siivet
eivät kauas kantaneet
sä väsyit kylpyhuoneeseen

Heini: Kun olin varhaisteini-ikäinen, Apulanta oli kovin juttu ikinä. Hormoonimyrskyissään synkistelevät tytöt laittoivat paljon mustaa kajaalia silmiin ja keskustelivat syvällisesti Ilona-kappaleen päähenkilön synkästä kohtalosta. Ilona on banaali kuvaus itsemurhasta, ja sen esittää epävarmalla äänellä laulava Toni Wirtanen. Ottaen huomioon Apulannan varhaistuotannon punk-henkisyyden, on varmastikin vaatinut suuria ponnistuksia tuottaa tämä balladi. Kovin masentava siitä tulikin.

Mikke: Apulannan musiikki tuli elämääni hieman liian myöhään. En innostunut aluksi alkuaikojen kappaleista, joten en kuunnellut yhtyettä juurikaan teini-iän alussa, jolloin tällä musiikilla olisi varmasti ollut suurempi merkitys. Ilona on näin jälkikäteen katsoen yksi yhtyeen hienoimmista kappaleista musiikillisesti. Wirtasen epävarman värisevä ääni sopii tähän loistavasti. Sanoitukset kertovat ilmeisesti teinistä, joka oli rakastunut palavasti sekopäisen itsetuhoiseen tyttöön, joka ensin torjuu pojan lähentymisyritykset ja vetää sen jälkeen itseltään ranteet auki. Paljon masentavampaa on vaikea kuvitella.

7. Hector - Lumi teki enkelin eteiseen (linkki sanoituksiin)
Ja vesi oli mustaa -
Äiti kulki mustissaan
Ja pappikin sai kahvia juodakseen.
Ja isä oli kännissä,
Kuinkas muutenkaan.
Joku kantoi kukkia eteiseen.
Ja isä meni Ruotsiin,
Äiti lensi taivaaseen
Ja pappi sai taas kahvia juodakseen.
Ja veli oli kännissä,
Näin sen itkeneen.
Lumi teki enkelin eteiseen.

Heini: Lumi teki enkelin eteiseen on yksi suomalaisen kansanluonteen kiteyttäjistä. Jo ala-asteella tätä laulettiin koulussa opettajan säestäessä kappaletta pianolla ja sama meininki jatkui rippikouluun saakka. On hyvä opettaa lapsille pienestä pitäen, että suomalaiset ovat juoppoja, joilla menee niin huonosti, että ainoat pakotiet ovat muutto Ruotsiin tai hyppääminen jokeen. Onneksi sentään pappi saa kahvia. Tosin sekin varmaan saa kohta vatsahaavan liiasta kahvinjuonnista johtuen.

Mikke: Tyttö tekee itsemurhan, kun ei kuulu mihinkään. Isä on surullinen juoppo ja muuttaa finnjävlariksi Ruotsiin, luultavasti Slussenin karuihin tunneleihin ryyppäämään itsensä hengiltä. Äitikin kuolee lopulta ja veli jää yksin itkemään ja juomaan viinaa isänsä jalanjäljissä. Tämäkö on se suomalainen sielunmaisema? Melko synkkää!

6. Yö - Joutsenlaulu (linkki sanoituksiin)
Taas hetken lähempänä kuolemaa
Ei haihdu tuska milloinkaan
Tuo tuska laulun tämän kirjoittaa
Tuo tuska kiinni saa
Kenet vaan
Tuo tuska kiinni saa
Kenet vain haluaa

Heini: On vaikeaa kiteyttää muutamassa lauseessa kaikkea sitä ankeutta, mitä Joutsenlauluun kuuluu. Paitsi, että on ilmeistä, että kappaleen ankeus johtuu siitä, että se kertoo kuolemasta, on myös hyvin surullista, kuinka suosittu kappale se on. Sen sijaan, että suomalaiset nauttisivat elämästä, he vetävät perskännit ja menevät karaokeen luikauttamaan nuotin vierestä Joutsenlaulun. Sitten tilataan uusi tuoppi ja ajatellaan kuolemaa. Hip hei!

Mikke: Yö(k)! Tämä yhtye ei ansaitse olla olemassa! Joutsenlaulun tarina kertoo surullisesta ihmisestä, joka nähdessään lapsia leikkimässä tajuaa, että oma elämä on jo ohi. Minkäänlaista nostalgista onnellisuutta hyvästä eletystä elämästä ei ole. Vain tuska siitä, että kohta sitä kuollaan. Väliin kerrotaan taas kiteytys suomalaisesta yhteiskunnasta: "Nuo naiset marketeissa kärryineen ja miehet kantabaareissaan". Naiset käy ruokaostoksilla, kun miehet juo viinaa. Kaikkien elämä on kuitenkin surkeaa. Masentavin ajatus tässä on kuitenkin se, että nykyään Yön keikoilla tämän kappaleen laulaa Suomijunttiuden urpo no.1 Olli Lindholm. Ja tuulipukukansa hurraa.

5. Sir Elwoodin Hiljaiset Värit - Viimeisellä Rannalla (linkki sanoituksiin)
Naapurissa on oudon hiljaista, on verhot olleet kiinni jo viikon
Isä kielsi käymästä siellä, sanoi: "tehneet mitä tehneet, se niiden asia on, oma asia on"

Tää on kymmenen tikkua laudalla

Me ollaan piilossa viimeisellä rannalla
Eikä kukaan meitä enää etsi, tää on tyhjä ja loputon leikki
Ja vain tuuli kuiskaa: "kaikki pois piilostaan"


Ne puhuu jostain pilvestä joka matkalla on vielä tänne päin
Pikkusisko kysyi: "montako päivää jouluun?"
Ja isän silmiään pyyhkivän näin, silmiään pyyhkivän näin


Heini: Listamme olisi ollut kovin epätäydellinen, mikäli mukaan ei olisi tullut vähintään yhtä maailmanloppulaulua. Onneksi Sir Elwoodin Hiljaiset Värit -yhtye on rikastuttanut popmusiikin maailmaa ydintuhoskenaariollaan. Tässäkin kappaleessa tulee hienosti esille se, ettei mitään toivoa paremmasta tulevaisuudesta ole eikä ketään myöskään kiinnosta etsiä sellaista. Elämähän saattaisi vaikka muuttua vaikeaksi, jos joskus yrittäisi parantaa asioita eikä vain käpertyisi sisälle omaan pahaan oloonsa.

Mikke: Maailma tuhoutuu, eikä sille voi mitään. Liekö kyse kylmän sodan ydintuhosta? Joka tapauksessa sanat muistuttavat erehdyttävästi Hollywoodin katastrofielokuvia. Tällä kertaa kuitenkaan Will Smith tai Tom Cruise ei ole pelastamassa maailmaa Yhdysvaltalaisella patriotismilla. Jos kyseessä tosiaan on ydintuho, mietin mitä isä tekee ase kourassaan. Aikooko hän lahdata perheensä ennen kivuliaampaa kuolemaa? Vai onko kuitenkin toivoa selviytymisestä? Tällöin ase on mukana, jotta muut selviytyneet voi ampua ruoaksi post-apokalyptisessä maailmassa, jossa lait ja moraali ovat menettäneet merkityksensä.


4. Vesa-Matti Loiri - Lapin kesä (linkki sanoituksiin)
Miks miestä täällä kaikkialla kaatuu
Kuin heinää, miestä, toiveen tosiaan
Miest' aatteen, tunteen miestä, kaikki maatuu
Tai kesken toimiansa katkeaa
Muualla tulta säihkyy harmaahapset
Vanhoissa hehkuu hengen aurinko
Meil' ukkoina jo syntyy sylilapset
Ja nuori mies on hautaan valmis jo


Heini: Jos Lapin kesä ei ole synkkä, niin sitten ei kyllä ole mikään muukaan synkkää. Kaikki on lyhytikäistä, katoavaista ja oikeastaan Suomeen syntyminen jo tarkoittaa sitä, että on vanhus ennen kuin on ehtinyt ensimmäistä henkäystäkään suorittaa kohdun ulkopuolella. Miksi ihmeessä muuten niin monissa synkistelybiiseissä puhutaan joutsenista? Tässäkin sanotaan, että "Oi oppi ottakaatte joutsenista / ne lähtee syksyin, palaa keväisin".

Mikke: Aloitetaan nyt vinkillä. Jos et osaa laulaa, älä valitse Lapin kesää karaokessa. Huonommillakin laulutaidoilla voi saada aikaan ihan hauskan esityksen, jos valittu kappale on huumoripitoinen tai edes menevämpi rock-kappale, jossa nuotilleenlaulu ei ole yhtä tärkeää, kuin meininki. Mutta sitten itse Lapin kesästä. Suomessa ei ole mitään hehkuttamisen arvoista. Muualla kaikki on paremmin ja täällä lapsetkin on lähellä kuolemaa jo heti syntyessään. Kaikki kuolee, eikä elämästä jää mitään jälkipolville. Parempi muuttaa pois. Että näin.

3. PMMP - Joutsenet (linkki sanoituksiin)
Lumi on syönyt kaiken
routa raiskaa tämän maan
Joutsenetkin jäätyy kiinni jaloistaan
unelmat vaihtuu toisiin
valuen vuosiin vihaisiin
lähtisin mut se vaan ei  mee enää niin

Heini: Joutsen-synkistelyä harrastavat paitsi Yö ja Vesku Loiri, myös PMMP:n naiset. On talvi, on kylmä, kaikki on päin prinkkalaa ja sen lisäksi joutsenillakin menee huonosti. Eikä tilanteelle tietenkään voi tehdä mitään, koska "se vaan ei mee enää niin".

Mikke: PMMP on välillä onnistunut kuvaamaan melko hienosti kesän huoletonta tunnelmaa ja myöhemmillä levyillä onnistumisia löytyy myös vakavammista aiheista, kuten perheväkivallasta. Tässä syvällisen melankolian kuvauksessa mennään kuitenkin melkoisesti överiksi. Kaikki ilo on kadonnut, mikään ei auta ja ulkona on kylmää ja pimeää. Suomalaisten kansallinen sankarisymboli, joutsen, on aivan yhtä pulassa kaiken tuskan edessä. Mee jo! millään ei oo mitään väliä! Aina kovaa ei ikinä pehmeää! Nyyh!

 2. Scandinavian Music Group - Ota minusta puolet (linkki sanoituksiin)
Voin jäädä tänne en vaadi juuri mitään
minulle riittää kumarat puut
tien toisella puolella järvi
johon voi halutessaan hukuttautua
Kappale Spotifyssa.

Heini: SMG on tunnettu synkistä sanoituksistaan. Mielestäni Ota minusta puolet onnistuu menemään vielä yhtyeen yleistä linjaa paljon syvemmälle. On vaikeaa kuvitella mitään ankeampaa kuin se, ettei toivo elämältään muuta kuin järveä, johon voi halutessaan hukuttautua. Huh!

Mikke: SMG:tä verrataan aina Ultra Bran musiikkiin. Henkilökohtaisesti en voi ymmärtää miksi, sillä yhtyeissä ei ole mitään verrattavaa. Siinä, missä UB oli syystäkin yksi suomirockin tähtihetkistä, SMG ei onnistu ainakaan minussa herättämään mitään tunteita. Yritystä vedota suomalaisten melankoliannälkään kyllä löytyy. Laulun päähenkilö on kadottanut tunteensa. Mikään ei tunnu miltään, kaikki on huonosti ja ainoa valopilkku on mahdollisuus hukuttautua järveen. Ei muuta sanottavaa.


1. CMX - Talvipäivänseisaus (linkki sanoituksiin)
Tänä vuonna käy kato
karja menee umpeen
sikiöt jäätyvät kohtuihin
ja rakkaus elämään kuolee
joentöyräälle itäpenkkaan
tukehdun yskääni
lämpimiksi kylmyyttä halaten
"Pyhä paikka, jokainen paikka.
Täällä ei kukaan uskalla käydä.
Täällä sisar kultainen astuu virran äärelle, virtaan."

Siellä lepää kalpeana poika

jonka suusta valuu
lapsenhenki veteen

Heini: Oli helppoa valita CMX:n Talvipäivänseisaus listamme ykköseksi. Tässä kappaleessa synkistellään taidokkaasti. Jokainen säe lisää hieman pökköä pesään jo alunperinkin ankeaan asetelmaan. En voi kuin ihailla A. W. Yrjänän taitoa luoda jotain näin masentavaa. Karja ummessa, sikiöt kuolevat, itsekin sitä kuolee yskäänsä ja kuolleita lapsia makailee joentörmällä. Tämä kappale kannattaa ehdottomasti kuunnella huolella kokonaan, jotta sen kaikki masentavuus pääsee esille, sillä ankeiden lyriikoiden lisäksi se on musiikillisestikin hyvin tummasävyinen. Ehdottomasti suomalaisen melankolian eliittiä!

Mikke: Kertooko se jotain huolestuttavaa minusta, että tämä kappale oli yksi suosikeistani teini-iässä? Varmasti! Tämä kappale on edelleenkin musiikillisesti mielestäni CMX:n parhaita. Sanoitukset ovat kuitenkin lähes huvittavat. Kuka voi ottaa tällaista synkkyyttä tosissaan. Sikiöt jäätyvät kohtuihin, tukehdutaan kylmään joenpenkkaan, elinkeino menetetään ja lapsia kuolee. A.W. Yrjänän lauluääni vain lisää masennusta huonoudellaan. Ei tästä oikein synkemmäksi voi päästä.

2 kommenttia:

  1. Miten voi puhua synkistä suomalaisista kappaleista mainitsematta Eppu Normaalia? Valkoinen Kupla -levy on surullisinta mitä suomalaisessa rock-musiikissa on tapahtunut.

    VastaaPoista
  2. Koska Eppu Normaali ei ole tosissaan. Masentavien suomalaisten lyriikoiden pointti oli löytää ne _oikeasti_ masentavat lyriikat. Siksi sellaiset hienot artistit kuin Ismo Alanko, Eppu Normaali ja Leevi and the Leavings putosivat pois listalta. Liikaa parodiaa.

    Mikke: Ei AW:n äänessä oo mitään vikaa! Yyh!

    VastaaPoista