3.11.2011

Heini: Iron & Wine - The Shepherd's Dog (2007)

Iron & Winen loistava The Shepherd's Dog -levy putosi alkuperäiseltä top sata -listaltani sen vuoksi, että pidin yhtyettä liian uutena tuttavuutena, jotta olisin vielä listaa tehdessäni laittaa sen sadan minulle merkittvävimmän levyn joukkoon. Nyt kuitenkin listan tekemisestä on kulunut jo melko pitkään ja levy on edelleen ahkerassa kuuntelussa. Sen lisäksi yhtye esiintyi viime kesänä Helsingin Flow-festivaaleilla ja keikka oli intensiivisyydessään ja pituudessaan (puolitoista tuntia muiden 45 minuutin pätkien sijaan) muista poikkeava hieno kokemus. Yhtyeen lavakarisma ja taito lumota yleisö musiikillaan teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Näiden seikkojen johdosta levy esiintyy listallani nyt.

Iron & Wine soittaa The Shepherd's Dog -levyllä tunnelmallista ja taidokasta folkia, jota voi tilanteesta riippuen kuunnella keskittyneesti antaen musiikin viedä mukanaan tai levyn voi antaa soida taustalla vaikkapa mukavan illanvieton lomassa. Kappaleet ovat rauhallisia, mutta eivät sillä tavalla masentavia, että saisivat seurueen tunnelman latistumaan. Kyseessä on siis varsin monipuolinen albumi.

Olen käyttänyt The Shepherd's Dog -levyä viime aikoina erityisesti löytääkseni välillä hektisessä suurkaupunkielämässä katoavan mielenrauhani. Kun istuu raskaan päivän jälkeen etanavauhtia matelevassa meluissassa ruuhkabussissa matkalla kotiin, saavat Iron & Winen suloiset sävelet väsymyksen ja hälyisän ulkomaailman hetkeksi katoamaan. Jostain syystä rauhoitun aina tätä levyä kuunnellessani ja alan taas uskoa siihen, että asiat järjestyvät eikä kiire ole ylitsepääsemätöntä. Unimusiiksiksi The Shepherd's Dog ei kuitenkaan sovellu, sillä kappaleet ovat liian reippaita auttaakseen kuuntelijaansa nukahtamaan. Iltapäivän rauhoittumishetkiin levy kuitenkin sopii loistavasti.

En ole vielä kovinkaan monesti ehtinyt kuunnella Iron & Winen muita levyjä läpi, mutta olen vakuuttunut, ettei The Shepherd's Dog ole yhtyeen ainoa kuuntelemisen arvoinen tuotos. Näiden taitavien muusikoiden tuotoksia kannattanee kuunnella mahdollisimman laajasti. Iron & Winessa on potentiaalia kasvaa jopa yhdeksi kaikkien aikoijen lempiyhtyeistäni. Jännityksellä odotan, miten aikojen saatossa käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti