11.9.2011

Heini: Pulp - This is Hardcore (1998)

Vaikka olin itse mukana määrittelemässä edellisen 176 albumia blogimme sääntöjä, olisin silti halunnut kapinoida niitä vastaan. Olimme sopineet, ettei yhdeltä artistilta tai bändiltä saa listata kuin yhden levyn, sillä muutoin sadan parhaan levyn joukkoon olisi päätynyt melko suppea määrä esiintyjiä. Suurimman henkisen taiston jouduin itseni kanssa käymään siitä, etten salaa tunkenut mukaan kahta Pulpin levyä. Vaikka on mielestäni selvää, että Different Class on yhtyeen uran helmi, on sen jälkeen ilmestynyt This is Hardcore -levykin niin hieno, että se olisi helposti ansainnut paikan vähintäänkin 20 parhaan levyn joukossa. Siksipä avaan kirjoitteluni uuteen blogiimme This is Hardcorella.

Siinä, missä Different Class kertoo luokkaeroista ja niiden aiheuttamista ongelmista, This is Hardcore on oodi keski-iänkriisille. Useissa kappaleissa Jarvis pohtii ihmiselämän katoavaisuutta (ks. The Fear), turhuutta (ks. I'm a Man tai Dishes) ja ongelmia, jotka aiheutuvat siitä, kun haluaisi seurustella itseään 20 vuotta nuorempien henkilöiden kanssa, vaikkeivät he olisi yhtä ihastuneita ajatuksesta (ks. Help the Aged). Yhtenä keskeisenä teemana on myös elämän perusasioihin keskittyminen - tai ennemminkin sen ymmärtäminen, että tärkeintä on pitää lähellään rakkaimmat ihmisensä eikä keskittyä muihin, toissijaisiin toimintoihin. Loistava esimerkki tästä on kappale nimeltään TV Movie, joka on mielestäni yksi kaikkien aikojen osuvimmista parisuhteen jälkeisen eron kuvauksista:
Without you my life has become a hangover without end.
A movie made for TV:
bad dialogue, bad acting, no interest.
Too long with no story and no sex.

Is it a kind of weakness to miss someone so much?
To wish the day would go away?
Like you did yesterday.
Just like you did yesterday.
And I can't think of a way to get through this pain.
To be happy again to make it all alright
This is Hardcorella Pulp onnistui luomaan musiikkia vapaammin kuin aiemmilla levyillään. Kolmeminuuttisten brittipop-kappaleiden sijaan biisit venyvät pitkiksi ja vaihteleviksi vuodatuksiksi kulloinkin käsillä olevasta aiheesta. Myös musiikkivideoihin panostettiin ainakin albumin nimibiisin kohdalla. This is Hardcore on yksi hienoimmista MTV-ajan videotaideteoksista.



Jarvis osoittaa This is Hardcorella jälleen kerran olevansa luova ja älykäs biisinikkari, jolta ei puutu kykyä kuvata vakavia asioita humoristisesti. Ilman tätä levyä top sata -listani oli valitettavasti korkeintaan top sata -torsolista. Onneksi viimeistään nyt onnistuin korjaamaan asian päästyäni kirjoittamaan tästä loistavasta taideteoksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti