25.9.2011

Mikke: Queen - Jazz (1978)

Queen on yksi ensimmäisistä rock-yhtyeistä, joiden musiikkia olen koskaan kuullut. Yhtyeen musiikki soi kotonamme paljon, kun olin lapsi. Yhtyeen musiikki pysyi kuitenkin minulle pitkään melko etäisenä, sillä olin lähinnä kuullut vain kokoelmien hittikappaleita. Vasta joskus yläasteen lopulla otin Queenin yksittäiset levyt kuunteluun ja sellaisetkin kappaleet, jotka eivät olleet mahtuneet kokoelmille tekivät minuun suuren vaikutuksen. Edelleenkin ajatellessani Queenin musiikkia, en ajattele sitä yksittäisten albumeiden kautta, vaan loistavien kappaleiden. Ehkä siksi olikin vaikea valita, minkä levyn valitsisin blogiin. Päädyin lopulta yhtyeen seitsemänteen albumiin Jazz, sillä se sisältää muutamia suosikkikappaleitani yhtyeeltä ja levylle ei juuri tylsiä numeroita ole eksynyt.

Freddie Mercurylla (oikealta nimeltään Farrokh Bulsara) on ehkä kaikkien aikojen hienoin rock-lauluääni. Se taipuu uskomattoman erilaisiin suorituksiin. Herkän kauniista ja puhtaasta soundista rosoisen aggressiiviseen karjuntaan. Mercuryn pianonsoitto on myös loistavaa. Brian Mayn legendaarisen massiivisen kitaroinnin vuoksi yhtyeen musiikin tunnistaa useimmiten jo ensimmäisistä sekunneista. Myös rytmisektio osaa hommansa hienosti. Musiikki on erikoinen sekoitus perinteisempää rockia, progea ja teatraalista oopperamaista massiivisuutta.

Yhtyettä on kehuttu yhdeksi kaikkien aikojen parhaista live-esiintyjistä. Freddie Mercury kuoli vuonna 1991 sairastuttuaan aidsiin, joten en saanut koskaan tilaisuutta nähdä yhtyettä livenä (8 yhteistä vuotta yhtyeen kanssa ei riittänyt). Olen kuitenkin nähnyt vanhoja live-taltiointeja ja niiden perusteella kehut osuvat oikeaan. Mercuryn lavakarismaa on vaikea ylittää. Yhtye onkin ansainnut myyntitilastoissa 10 ykkössijaa DVD:illään, joita kehotan kaikkia katselemaan mahdollisuuden ilmaantuessa. Yhtye kahmi myös huikeat 18 ykkössijaa sekä albumi, että single-listalla.

Levy alkaa mystisesti islamilaista ruokouskutsua muistuttavilla säkeillä kappaleessa Mustapha. Intensiivisen teatraalinen, ilmeisesti osittain arabiaksi laulettu kappale nousee lopulta Mayn kitaroiden voimalla mahtaviin korkeuksiin. Fat Bottomed Girls on yksi Queenin hienoimmista perinteisempää rockia tulkitsevista kappaleista. Kappaleen innoittama juliste promosi Jazz-levyä. Julisteessa alastomat naiset ajavat polkupyörillä. Jealousy on yksi suosikkikappaleistani yhtyeeltä, enkä käsitä, miksi se ei ole noussut Greatest Hits -kokoelmille. Pianovoittoinen kappale soi mielettömän kauniisti ja Mercuryn kaunis ääni nostaa niskakarvat pystyyn. Bicycle Race on yksi yhtyeen tunnetuimmista kappaleista. Progressiivisia rytmejä ja mielettömiä kuoro osuuksia yhdistelevä kappale on kekseliään rockin riemujuhlaa. If You Can't Beat Them Join Them soi perinteisempien rock-riffien varassa. Mayn tavaramerkkinen kitarasoundi ja pirteä melodia toimivat lujaa. Let Me Entertain You esittelee todella Mayn ja Mercuryn taitoja. Laulut ja älyttömän mahtavat kitarat soivat hienosti yhteen. Dead On Time todistelee edelleen Mayn mieletöntä kitarointia. Intensiivisen hektinen kappale toimisi varmasti hienosti livenä. In Only Seven Days tuo ilmoille hieman juustoisen soundin, joka ei kuitenkaan kuulosta kornilta Queenin käsissä. Dreamers Ball esittelee Queenille tyypillitä teatteri-kabaree-soundia. Leaving Home Ain't Easy soljuu eteenpäin leppoisan keveänä. Don't Stop Me Now on ehkä suosikkikappaleeni koko yhtyeeltä. Kaunis kylmiä väreitä aiheuttava pianoalku nostattaa mahtavan melodian taivaisiin. Levy loppuu junnaavaan kappaleeseen More of That Jazz, jonka lopussa kootaan koko levyn kappaleet yhteen.

Olisin mahdollisesti voinut valita blogiin myös enemmän hehkutusta osakseen saaneet levyt A Night at the Opera tai Sheer Heart Attack, mutta Jazz kokoaa mielestäni kasaan parhaan kokoelman loistavia kappaleita. Muiden levyjen hienoimpia hetkiä (vain muutamia mainitakseni) ovat Good Old-Fashioned Lover Boy, Bohemian Rhapsody, Love of My Life, Killer Queen, I Want It All ja Show Must Go On. Queen on tehtaillut mielettömän määrän loistavia hittejä, mutta yksittäisiltä levyiltäkin löytyy jostain syystä varjoon jääneitä helmiä, jotka ansaitsevat kuuntelua ja ylistämistä. Kehotankin siis tutustumaan kokonaisiin levyihin Greatest Hits -kokoelmien sijaan. If You Can't Beat Them Join Them!

Albumi Spotifyssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti