23.9.2011

Heini: The Rocky Horror Picture Show soundtrack (1975)

Kun tein top sata listaani, en jostain syystä tullut ollenkaan ajatelleeksi, että jokin soundtrack voisi kuulua listalle. Vasta liian myöhään tajusin, että The Rocky Horror Picture Show'n soundtrack olisi ilman muuta kuulunut listalle. Tämä transvestiittiralleja sisältävä kokoelma viettelee mukaansa laulamaan ja tanssimaan jokaisella kuuntelukerralla. Laulut ovat meneviä (ja usein pikkutuhmia) kertomuksia kieroutuneesta maailmasta, jossa mikään ei ole sitä, miltä näyttää.

En tiedä, herättäisikö levy minussa ihan yhtä suuria tunteita, ellen olisi nähnyt elokuvaa niin moneen otteeseen. En ole varma, kuinka pitkälle se riittäisi pelkkänä musiikkikokemuksena. Hienointa nimittäin tämän levyn kuuntelemisessa on, että sitä kuunnellessaan voi aina uudelleen ja uudelleen eläytyä elokuvan kummallisiin käänteisiin. Välillä erityisesti Time Warp -kappaletta kuunnellessaan ja mukana tanssiessaan voi melkein uskoa siirtyvänsä Transsilvaaniaan Rockyn ja muiden kummallisten olentojen kanssa.

Vaikka Rocky Horror -soundtrackin viehätys liittyy läheisesti emoelokuvaansa, ei pidä liikaa vähätellä sen musiikillisia ansioita. On olemassa useita hienoja elokuvia hienoine soundtrackeineen, joita en kuitenkaan koskaan kuuntele. Luulen, että yksi syy Rockyn poikkeavuuteen on sen riittävän yhteinäinen linja: vaikka esittäjät vaihtuvat, musiikillinen tyyli ja anti pysyy tunnistettavana. Jotain tällaista kai musikaalilta tulee toisaalta odottaakin.

Jotta Rocky Horror soundtrack -kokemus olisi mahdollisimman täydellinen, kehoitan tietenkin kaikkia katsomaan elokuvan ja kuuntelemaan musiikkia sitä kautta. Mikäli koko leffa tuntuu liian pitkältä urakalta, katso edes tämä youtube-pätkä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti